zondag, juni 04, 2006

Schande!

Op 1 juni 2006 is de Zichemse Maagdentoren, een 14de eeuws uniek voorbeeld van middeleeuwse bouwkunt in Vlaanderen, deels ingestort. De schade is enorm. De donjon is bekend uit de serie ‘Wij Heren van Zichem’ en Robbe De Herts verfilming van ‘De Witte’. Op de website van vzw ‘Red De Maagdentoren’, een organisatie die al 20 jaar ijvert voor de restauratie van dit monument, lees ik dat de vzw doorheen de jaren vele positieve brieven heeft gekregen van de koning, ministers en andere beleidsmensen maar op het veld gebeurde er niets.

Voor 1999 was de toren eigendom van de federale overheid. De Belgische staat liet voor het laatst restauratiewerken verrichten in 1863 (!). Hoopvol werd uitgekeken naar de overname van het Vlaamse Gewest, hetgeen in 1999 een feit werd. Met prachtige vierkleurenfolders en speciale uitgaven werd deze gebeurtenis gevierd. Ondanks veel gepalaver en plannen voor een herbestemming, werd er niets ondernomen om het beschermde monument daadwerkelijk te beschermen tegen het nakende instortingsgevaar. De Vlaamse Overheid draagt dan ook een verpletterende verantwoordelijkheid voor dit Zichemse drama.

Straks wordt het weer 11 juli en zal heel Vlaanderen de slag van 1302 met veel luister herdenken. Dit, terwijl de Maagdentoren, een monument uit dezelfde 14de eeuw, er verloren bijligt. Nu de westerzijde van de toren is ingestort is Vlaanderen helaas weer een ‘open’ monument rijker.

Op de website van de bevoegde minister van Monumenten, Dirk van Mechelen (VLD), lees ik dat de minister de ‘monumentenstrijd’ is aangegaan. Eén van zijn acties hiervoor is het publiek te laten beslissen welk monument restauratie verdient. Van Mechelen stelt zich hierbij op als een moderne Pilatus. Is dit de manier om met ons erfgoed om te gaan?

Op dezelfde website lees ik dat de minister onlangs de ‘blauwe kei’ in ontvangst mocht nemen, een bekroning voor een politicus die het liberale gedachtengoed promoot. Het wordt hoog tijd dat de minister zijn eigen steentje bijdraagt om wat er van de Maagdentoren nog overblijft te redden. Geen blauwe kei, aub meneer de minister, maar tonnen bruine ijzerzandsteen.

(Deze tekst werd onder mijn naam verstuurd naar alle Vlaamse kranten)

Geen opmerkingen: