dinsdag, januari 08, 2008

Lachen met Klasse

Je zou kunnen verwachten dat ze bij het Ministerie van Onderwijs enkele goede spellers in dienst hebben om hun uitgaande post te controleren. Maar voor één keer wilden ze de geadresseerden het werk laten doen. Proficiat!

38 opmerkingen:

Jan zei

Hahahaaa!

Werner zei

Het moet toch zijn dat sommige leraren te verwend zijn en te veel vakantie hebben om zich met dergelijke onnozelheden bezig te houden. Gelukkig zitten mijn kinderen niet bij u in de klas. Hoewel, lachen met Eddie Jansens moet ook wel plezant zijn...

tantieris zei

O jee, ik had het zelfs helemaal nog niet gezien ...

Frog zei

Oei, Werner (van Klasse) voelt zich op de teen getrapt. Misschien te weinig vakantie gehad op de redactie?
Btw JansSens is met 2 x s in't midden, zoals je in mijn mail kon lezen.
Aandacht houden voor de spelling, m'n beste Werner. Volgende keer beter.

Veerle zei

Inderdaad, een omslag met 'klasse', hahahahahaaaaaa !!!!!!

dirk zei

Oei...Werner...hier raak je een gevoelige snaar...altijd welkom om eens mee te draaien op de school waar Eddie als "prachtleerkracht" werkzaam is ...lang leve het Groene boekje !

Lieven zei

Ha die Werner!

Het lijkt me zo dat je een beetje overspannen bent... In deze tijd van goede voornemens kan ik je aanbevelen het wat rustiger aan te doen dit jaar.
Als collega-onderwijzer van Eddie kan ik enkel bevestigen dat lachen met hem inderdaad plezant is. Hij bezit dan ook de nodige humor en heeft een groot relativeringsvermogen (dat u ook zeker niet vreemd zal zijn...).
Bovendien heeft hij veel oog voor detail... Zeker op vlak van spelling. En dat siert een onderwijzer die op een serieuze manier met zijn werk bezig is!

jan zei

Nu nog beter. Dit wordt zowaar een polemiek! :-)

Ik stel voor dat we Terzake of Phara proberen te halen...

Anoniem zei

Het is tijd dat leraars zich veel meer met inhoud gaan bezighouden en veel minder met de vorm. Maar strepen trekken door taal- en tikfoutjes is natuurlijk veel gemakkelijker. Zeg maar simpeler. Mijn kind heeft het moeilijk met spellen. Het maakt een prima opstel (zegt de lerares zelf) maar krijgt een onvoldoende vanwege de terreur van de Groene Boekjesfanaten. En blijkbaar zitten die hier op de blog. Proficiat mannen! En als ouder lees ik al jaren Klasse met heel veel plezier. Maar ik zoek dan ook niet naar taalfoutjes. Ik lees Klasse om de inhoud.

Peter zei

Sommige mensen missen de grap hier: een dikke spellingsfout op een enveloppe, afkomstig van het ministerie van onderwijs. (NIET voor kinderen dus.) Van volwassenen voor volwassenen. Een zending die naar tienduizenden gestuurd zijn met een kanjer van een spellingsfout. Grappig toch?

Mieke zei

Dag Peter, "een zending die naar tienduizenden gestuurd ZIJN" ?!? En dat in een blog over een tikfout. Ook al wil ik niet in punten en komma's vervallen: correct is "spelfout" en niet spellingsfout. Hoe zat dat ook weer? Wie mocht de eerste steen werpen?

Frog zei

Het is duidelijk niet meer (onderwijs)-politiek correct om te lachen met spel- of tikfouten (in publicaties van de overheid). Wie het toch waagt, krijgt meteen Vlaanderens nieuwe onderwijsgoeroes (m/v) op z'n dak of wordt zelf aan een taaltest onderworpen.

I rest my case, folks.

Vriendelijke groeten aan alle mensen met/van KLASSE. Prima tijsdschrift overigens.

Jan zei

Hilarisch, deze polemiek :-)

Ik denk, Shake, dat je hier overvallen bent door de semi-professionele commentaarschrijvers die gewoonlijk hun ding doen op de fora van De Standaard, Knack, ...

Trouwens, ik heb op school (6 spellinghervormingen geleden) geleerd dat het spellingfout was, zonder tussen-s. Maar spelfout zal ongetwijfeld ook correct zijn.

Nog iemand?

Jan zei

Ik vind, trouwens, dat je van een goede leerkracht mag verwachten dat hij zijn omslagen met wat meer zorg zou openen. Foei!

Wat ben ik blij dat ik geen kinderen heb. Stel dat ik kinderen had, en dat die dutskes dan in de klas zaten bij iemand die zo onzorgvuldig tewerk gaat bij het openen van de post? Oei oei oei, ik mag er niet aan denken. Wat moet er van zulke kleintjes geworden? Voorbestemd tot de goot zijn die...

Frog zei

Ok Jan, je hebt me begrepen: een briefopener met een Dylankop voor mijn verjaardag. Hartelijk bedankt reeds.

As a matter of fact: misschien kan er met een dylanneus op zich al één en ander geopend worden. 'Like a Rolling Stone' bijvoorbeeld.

Anoniem zei

Eddie de max.De stunt van het jaar en het is nog maar begonnen.Nu kent iedereen shaketown by name.Gedaan met VTM en VRT.Wij willen shaketown op tv.
Wat een marketing-talent.
Super gewoon.
Gary

Frank zei

Klasse wordt volgens mij gedeeltelijk volgeschreven door gefrustreerde ex-leraars die er niet in slaagden om op de juiste manier met onze jongeren om te gaan en dan veiligheidshalve maar kozen voor een bureaujob. De reactie van die Werner zegt alles: leraren zijn verwend en hebben te veel vakantie.En dat mag dan elke maand een blad maken voor- en vooral over de leraars.
Die blaas van een Borremans op kop.

Ik erger me ook enorm aan de manier waarop klasse telkens weer de media tracht te halen met ophefmakende onderzoeken of artikels. Wat werk in de schaduw dat eigenlijk vooral voor leraars is bestemd zien ze niet zitten, nee, ze hanteren de mentaliteit van "Het laatste nieuws": We moeten kost wat kost zoveel mogelijk in the picture staan, iedereen moet van Klasse gehoord hebben!
Ik dacht nochtans dat het ministerie van onderwijs geen privébedrijf is dat exposure moet zoeken en winst moet maken...?

Qua exposure ben jij dan weer heel goed bezig, Shake, eerste keer dat ik op je blog kom...

kaimos zei

Wel, Frank en co, die gefrustreerde (ex)-leraars zijn blijkbaar ook druk doende op deze blog (ikzelf ben hier uiteraard de uitzondering op de regel).

Zagers, klagers, pilarenbijters en mierenneukers vind je overal, maar zéker in het onderwijs, zoals de ervaring me leert.
In het volwassenenonderwijs blijken ze ófwel de lastigste cursisten (omdat het nooit goed genoeg is, en ze het altijd beter weten), ófwel vallen ze erg goed mee - omdat ze weten dat 'schoolmeesterke spelen' echt veel meer is dan wat lesgeven tussen de vakanties door.

Hopelijk mag ik nog vele jaren lesgeven zonder een échte, gefrusteerde leerkracht te worden! Als leerkrachten mogen we best wel blij zijn om in een land als België met een zeer goed uitgebouwd onderwijs te kunnen werken. Men hoeft maar lesgegeven te hebben in het buitenland (zoals ikzelf) om te weten hoe verwend wij echt zijn !


NB 1: Well done, mensen van Klasse, gewoon niets aantrekken van al die mierenneukerij.

NB 2: ik kijk al vol spanning uit naar de verbetering van de fouten in mijn comment!

davor zei

Ronduit zielig dat u hier zo'n drama van maakt...

frank zei

Kaimos, waarom reageert u totaal naast de kwestie? Als u zich tot mij richt verwacht ik wel dat u zich op de inhoud van míjn comment baseert.
Ik heb het op geen enkel moment over de drukfout ( waar idd door blogeigenaar dezes overdreven op gereageerd werd, maar kom, klasse moet ook soms heel ver zoeken naar onderwerpen waar ze wat aandacht mee kunnen trekken).
Maar negeer ook de behoorlijk giftige reactie niet van Werner én van de redactie zelf in klasse. De ondertoon kan je zeker niet positief noemen ten opzichte van het lerarenkorps.

@davor: Werk maar verder aan uw artikel.

Frog zei

Ik gun mezelf als 'blogeigenaar' een allerlaatste reactie. Het is nooit de bedoeling geweest dat mijn 'grap' zou gepubliceerd worden in klasse of dat ik hier het nationale forum zou stichten over spel- of tikfouten. Op een fijne winteravond stuurde ik gewoon een mailtje naar 'Klasse' met een link naar dit blog en een verwijzing naar de omslag. Ik twijfelde er geen moment aan dat de heren/dames van 'Klasse' hier zelf de humor van zouden inzien, waarschijnlijk eens zouden glimlachen om dan weer verder te werken. No harm done, toch?

Maar plots volgde die reactie van Werner en ook daar probeerde ik met wat humor gevat op te reageren. Nu staat de hele boel in Klasse met bijna twee kolommen commentaar. Il faut le faire! De titel 'Wat een kemel!' is daarbij geheel voor hun rekening, alsook de rode cirkel. In hun commentaar gaat de redactie tekeer alsof hun bestaan er vanaf hangt. En dat foutje, dat was zelfs helemaal hun schuld nog niet... Jandorie, zeg. En dit terwijl wij, leerkrachten, toch ondankbare honden zijn want in plaats van massaal de loftrompet te steken voor de nieuwe 'verharde' leerkrachtenkaart, zitten er enkelen toch zeker weer te mierenneuken over die fout. Foei!

Mag ik tenslotte iedereen vriendelijk verzoeken om
1) de polemiek rond spelling vanaf heden elders te voeren?
2) alle haat- of lofbetuigingen over ons fantastisch vakblad KLASSE op de website van dit tijsdschrift achter te laten?

Bedankt. U was een fijn publiek.

frank zei

'..tijsdschrift..'
LOL.
Klasse, Frog!

Pinkerke zei

Mensen toch... Ik ben ook een leerkracht (dus neen, niet van Klasse) en ik schaam mij eigenlijk over deze blog!! Oké, het is een fout en het blijft een fout maar ik vraag mij af of Eddie JanSSens nog noooooooooooooooooooooooooiiiiiiiiitttttttttttt in zijn hele leven een fout heeft gemaakt! Zo nee, dan mag hij hier inderdaad een hele blog over schrijven. Maar ik denk dat iedere leerkracht wel al eens een fout heeft gemaakt gedurende zijn carrière. Fouten maken is menselijk en diegenen die nooit fouten maken, zijn gewoon geen mensen maar machines! Je ziet ook duidelijk dat het een typfout is en geen fundamentele fout. Dus mensen, waar maken jullie zich druk om! Het leven is al zo kort en zeker om je druk te maken over 2 lettertjes die verkeerd staan! Als je je leerlingen meegeeft dat je moet lachen met iets of iemand (zie: lachen-met-klasse) omdat die één miniem foutje heeft geschreven, ben je volgens mij ook niet goed bezig!
Vriendelijke groeten, een leerkracht die van het leven geniet

Johan zei

Ik ben (gelukkig?) geen leerkracht maar moet wel vreselijk lachen met wat ik hier allemaal lees. Het is leerkrachten blijkbaar enorm goed ingepompt dat lachen met fouten niet kan of mag (zie Pinkerke). Daarom zien ze het verschil niet meer tussen een kind die een fout maakt of een overheidsdienst en missen ze hier compleet de grap. Ik dring aan op krachtige overheidsmaatregelen om het lerarenkorps terug zin voor humor aan te leren. :) Gelukkig zijn er uitzonderingen; Goed gedaan, Shake (of is het 'Frog'?) :)

Meester Tom zei

Iets meer respect voor de mensen die er elke maand voor zorgen dat wij een prima tijdschrift in de bus krijgen! Ik zou beschaamd zijn om dergelijk commentaar te posten!

Een leraar die er soms beschaamd voor is leraar te zijn door commentaar van bepaalde collaga's!

Frog zei

Je hebt gelijk meester Tom. Sommige collaga's zijn een echte pest :)

Sebastiaan zei

Lachen met een tikfoutje mag altijd. Maar ik vind het gewoon niet zo bijster grappig. Misschien dat mijn mondhoek even omhoog krulden voor welgeteld vijf seconden, maar that's it. Ik denk dan ook dat de meeste mensen die een ophef maken van zo iets simpels als deze tikfout (ook als is ze van (via?) het Ministerie - het zijn ook maar mensen)hun achterliggende frustratie met datzelfde Ministerie maar beter eens gewoon uiten. Of anders eens iets grappigs proberen posten ipv de Bully uit te hangen.

wim zei

Juli zein egt zielichaarst :-)Zo moeleik doen over een faut. Jonge jonge tog.

Anoniem zei

Ben je de hele dag bezig met kranten, tijdschriften enz...na te pluizen op "tikfouten" om dan, blij als een klein kind, dat te kunnen melden aan de uitgever.
Wat ben jij een zielig ventje! Blij dat ook mijn kinderen (waarvan één met dislectie)niet met u een hele dag in hetzelfde lokaal moeten zitten.

Lieven zei

Beste anonieme schrijver,

indien ik u was zou ik mijn kind inderdaad niet bij deze wrede man in de klas willen zetten. Het is immers overduidelijk dat ieder die de humor inziet van een 'kemel' op een enveloppe afkomstig van het ministerie van onderwijs, de arrogantie zelve is wanneer hij voor de klas verschijnt. Daarbij ontziet hij niemand, vooral de kinderen met dyslexie worden elk kwartier aan een strenge spellingstest onderworpen. Als collega van Shake kan ik het weten.

Zelf ben ik ook zo'n wrede *******.

Anoniem zei

Wat een belachelijke vent ben jij. Helaas lopen er nog altijd van die snullen zoals jij in het onderwijs rond.Als jij je leerlingen met deze mentaliteit opvoedt???
Je zal natuurlijk wel te hypocriet zijn om deze comment op jouw blog te laten staan.Verwacht ook niks anders van dit type leerkracht. Bij deze "proficiat Klasse voor het fijne werk dat jullie al jaren presteren!" En aan jou: hopelijk ga je snel op pensioen; een lastpak minder in het onderwijs!!!

Frog zei

Werkelijk ongelooflijk hoeveel negatieve commentaarschrijvers vanuit dezelfde gemeente (blijven)posten. Straffer: ze beschikken bovendien ook nog over één en hetzelfde hetzelfde "anonieme" IP-adres...

Love you back, folks :)

Steven zei

Als niet-leerkracht zou ik toch wel even willen vermelden wat een zielige persoonlijkheden er toch op deze wereld bestaan. Eén van mijn ouders is leerkracht en toevallig lag het tijDSchrift open op de rubriek 'dialoog' en las hierin de opmerking van Eddie Janssens. De opmerking die hij hierin maakte en de toch wel 'schreeuw-om-aandacht" vermelding dat hij er een blogspot van had gemaakt frustreerde mij enorm. Dat we dt-fouten in overheidsdocumenten niet tolereren, daar kan ik nog inkomen, maar lachen met een simpele tikfout gaat mij net iets te ver. Ooit van ‘de mens is niet perfect gehoord’? Dit impliceert gerust dat Eddie ook niet perfect is en fouten maakt. Lachen ze hem daarom ook vierkant in zijn gezicht uit? De drukker en zijn opdrachtgever zijn ontslaan, hoera!
Wat is het volgende Eddie? Zijne Majesteit ontslaan omdat hij een woord slecht heeft vertaald naar het Nederlands? Zielig!
(een Officier in het Belgische leger)

Frog zei

Ja, maar hola! Nu gaat het Belgisch Leger zich er al mee bemoeien. Tegen dit expertisecentrum van de humor kan ik echt niet op.

Ik geef me over.

Word ik nu gefussilleerd?

Anoniem zei

Ik sprak helemaal niet voor het Belgisch leger.
En ach, fussilleren wordt al lang niet meer gedaan. Ik neem aan dat het jouw expertisecentrum van de humor was?

Anoniem zei

Hilarisch...

Groetjes van een leerkracht die zichzelf enorm goed kan relativeren... :)

Anoniem zei

Bedankt Eddie, ik heb me een bult gelachen met die dwaze reacties. Trek je zeker niets aan van die 'geklasseerde' azijnpissers.
Viva Shaketown!!

D.D.

Frog zei

Fijn zo. Bij deze sluit ik, na meer dan een maand, de commentaren op deze blogspot af.
Wie dit grapje na deze periode nog steeds niet verwerkt heeft, verwijs ik naar de lezersrubriek van Klasse, die uw fatwa met veel genoegen zal publiceren, zolang u het zalige tijsdschrift maar blijft bewieroken.

U was een fijn publiek.